پاره شدن کیسه آب ممکن است نگرانی زیادی را برای «مادران باردار» ایجاد کند اما باید بگوییم که در اکثر مواقع نیازی به نگرانی نیست. در این مقاله ضمن توضیح این حالت، گفته ایم که معمولا این حالت برای کدام گروه نگران کننده تر است.
در صورت پارگی کیسه آب نباید ترس زیادی پیدا کنید زیرا احتمال رخداد وضعیت اورژانسی خیلی کم است. حالت اورژانس معمولا برای کسانی اتفاق میافتد که جنینشان به پا قرار گرفته است، در این صورت اگر کیسه آب به طور ناگهانی پاره شود بندناف ممکن است از کنار باسن جنین لیز بخورد و پایین بیاید.
این حالت پرولاپس بندناف نام دارد که بسیار خطرناک است. اگر واقعا بندناف بیرون افتاده باشد خانم باردار باید تا رسیدن به بیمارستان در حالت سجده قرار بگیرد.
در این حالت فشار سر یا باسن جنین از روی بندناف برداشته میشود. به غیر از این یک مورد اورژانسی معمولا با پارهشدن کیسه آب اتفاق دیگری نمیافتد؛ حتی وقت دارید یک دوش بگیرید. فقط یادتان باشد که در حالت ایستاده یا نشسته قرار بگیرید و دیگر نخوابید.
پاره شدن کیسه آب به این ترتیب است که یک آب گرم شفاف بهصورت غیرارادی از واژن خارج میشود، یعنی مثل ادرار نیست که قابل کنترل باشد.
از زمان پارگی کیسه آب هم معمولا برای شکم اول 14 تا 20 ساعت طول میکشد تا زایمان انجام شود، برای شکم دوم نیز این زمان معمولا هشت تا 14 ساعت است بنابراین نیازی به نگرانی و عجله زیاد نیست اما نباید بیدلیل هم معطل کنید و دیر به بیمارستان برسید.
برنامه غذایی در «دوران بارداری» دارای اهمیت فوق العاده ای است و «مادران باردار» باید غذاهایی را در این دوران مصرف کنند که برایشان مفید باشد و به سلامت آن ها و فرزندشان کمک کند. یکی از منابع مهم غذایی عدس است که در ادامه برخی خواص آن را گفته ایم.
عدس منبع فوقالعادهی مواد مغذی مهمی است که برای داشتن متابولیسم خوب لازم و ضروریاند. اگر رژیم گرفتهاید بدانید که مصرف عدس برایتان مفید خواهد بود. پختن این مادهی غذایی ساده و سریع است. حتماً شما عدس سبز و قهوه ای را دیدهاید و در غذاهایتان استفاده کردهاید. هندیها عدس قرمز نیز دارند که بسیار معروف نیز میباشد.
منیزیم موجود در عدس برای رشد بافت استخوانها و ساخت پروتئین، پیشگیری از گرفتگی عضلات، سلامت دندانها و عملکرد سیستم ایمنی بدن لازم است. این مادهی معدنی نقش مهمی در متابولیسم انرژی و انتقال واکنشهای عصبی بر عهده دارد. عدس منبع فوقالعادهی فولات میباشد که در ساخت همهی سلولهای بدن به خصوص گلبولهای قرمز شرکت دارد؛ و از آنجایی که فولات برای تشکیل سلولهای جدید لازم است مصرف آن برای رشد جنین نیز ضروری است.
عدس خطر ابتلا به مشکلات قلبی عروقی را کاهش میدهد.
عدس حاوی آنتیاکسیدانهایی است که بیشتر متعلق به خانوادهی فلاوونوئیدها میباشند. این آنتیاکسیدانها به ویژه در پوشش بیرونی عدس قرار دارند. بر اساس نتایج پژوهشها زمانی که عدس خیس یا پخته میشود میزان آنتی اکسیدان کاتچین موجود در آن نیز افزایش پیدا میکند.
عدس مانند دیگر اعضای خانوادهی حبوبات سرشار ازفیبر میباشد. باید بدانید که هر پیاله عدس پخته شده حاوی حدود 4.5 گرم فیبر میباشد. فیبرهای محلول در آب موجود در عدس میتواند شما را از گزند بیماریهای قلبی عروقی در امان نگه دارد. به خاطر اینکه این فیبرها به کنترل میزان کلسترول خون کمک میکنند.
برای کسانی که هم دنبال یک خوراکی مفید و هم خوشمزه اند کاهو می تواند بسیار گزینه خوبی باشد. «مادران باردار» در برنامه غذایی خودشان حتما روزانه کاهو به میزان مناسب مصرف کنند تا فرزندشان تا سال ها در برابر بیماری تنفسی مراقبت شود.
کارشناسان درباره کاهو معتقدند که مغزهاى خسته را تسکین مى دهد و معده هاى تنبل را تقویت مى نماید، کبدهاى بیمار را معالجه مى کند، یبوست و رماتیسم را علاج مى کند. کاهو به علت دارا بودن منیزیم در تولید انرژی از منابع غذایی دریافت شده، تنظیم انقباض سلولهای ماهیچهای و قلب، گشادکردن شریانهای قلبی و عروقی و نهایتاً شرکت در ساختمان استخوانها و دندانها به منظور استحکام آنها بسیار مفید است.
کاهو جزء بهترین و موثرترین عامل ها برای هضم غذا محسوب مى شود.کاهو بویژه نوعی از آن که دارای برگ های زرد است، غذایی زودهضم است و خواب آرامی را به دنبال دارد.
محققان دریافتهاند که خوردن مرتب این سبزی از بروز بیماریهای قلبی- عروقی و سکته جلوگیری میکند و از مؤثرترین و طبیعی ترین درمان های کم خونی است. کاهو از نظر طب قدیم ایران سرد و مرطوب است و در روایات اسلامی گیاهى بسیار مفید شناخته شده و مهمترین خاصیت آن را از بین بردن امراض دموى و صاف کردن خون و نیز ایجاد خون هاى تازه بیان فرموده اند.
بررسی ها نشان می دهند، اگر خانم های باردار در دوران بارداری هر روز کاهو مصرف کنند فرزندشان تا سال ها در برابر بیماری تنفسی بیمه خواهد بود.
گفتنی است؛ آمار های داخلی نشان می دهند که حدود 13 درصد کودکان به بیماری اسم و تنفسی دچار می شوند و این در حالی است که آمار کودکان مبتلا به این بیماری روز به روز بالاتر می رود.
اسیدفولیک موجود در برگ کاهو باعث پیشگیری از نقائص هنگام تولد کودک شده و فیبر موجود در آن نیز منجر به هضم مناسب تر غذا و پیشگیری از یبوست می شود.
با این حال دو خطر مهم درباره مصرف کاهو در زمان حاملگی وجود دارد؛ اول اینکه لازم است بدانید تجمع ماده مضر "نیترات” در سبزیجاتی مثل کاهو و اسفناج بیشتر از سایر سبزی هاست؛ به خصوص ساقه(مغز) کاهو که بیشترین محل تجمع نیترات در این گیاه است.
«مادران باردار» پس از «سزارین» باید در وهله اول توسط تیم پزشکی بیمارستان و سپس تحت مراقبت های خانگی قرار گیرند. مراقبت های پس از عمل شامل موارد زیادی است که ما در این مقاله به آن ها اشاره کرده ایم.
مراقبت های پس از سزارین شامل دو مرحله است. مراقبت های روز اول و دوم که در بیمارستان و توسط تیم درمانی انجام می شود و مراقبت های در منزل که باید به مدت 6 هفته صورت گیرد. این مراقبت ها معمولا توسط همسر و نزدیکان است و اگر شرایطی غیرعادی احساس شود، باید تیم درمانی در جریان قرار گیرد. در مدت 6 هفته حداقل دوبار مراجعه به پزشک یا تیم درمان داشته باشد.
معمولا در 24 ساعت اول پس از سزارین به وسیله سرم مایعات کافی به بدن زائو می رسد و روز بعد رژیم مایعات شروع می شود. در طی این مدت اگر از نظر هوشیاری و خونریزی و فشار خون و نبض وضعیت تثبیت شده بود، می شود برای رفع خشکی گلو از خورده های یخ (ice chips) یا مایعات در همین حد کم استفاده کرد. یادمان باشد که به عنوان همراه، هیچ کاری را بدون اجازه و اطلاع پرسنل درمانی انجام ندهیم.
با توجه به نیاز مراقبت دقیق در ساعات اولیه پس از سزارین لزوم نداشتن ملاقاتی و نداشتن همراه بیش از یک نفر و لزوم برقراری محیطی آرام، مشخص می شود.
چون حضور این افراد با رسیدگی تیم درمانی تداخل اثر دارد و به ضرر زائو تماممی شود، لذا لازم است سعی کنیم این قسمت از فرهنگ مان را اصلاح کنیم و بلافاصله برای دیدن زائو به بیمارستان نرویم و این کار را موکول کنیم به ملاقات در منزل بعد از روز چهارم.
مراقبت های پس از عمل در بیمارستان
• کنترل سطح هوشیاری
• بررسی و اندازه گیری فشار خون که افت یا بالا رفتن نداشته باشد.
• تعداد تنفس
• شمارش تعداد نبض که تند یا کند نباشد.
• اندازه گیری حجم ادرار
• میزان خونریزی واژینال و جمع شدن رحم
• کنترل استفراغ
• کنترل محل بخیه از نظر خونریزی فعال یا هماتوم
• کنترل درد که هم برای راحتی زائو لازم است و هم به منظور جلوگیری از اثر درد بر تنفس، دفع ادرار در مواردی که سوند ادراری نگذاشته ایم.
شاید خیلی از مادران باردار ندانند که پس از فقط یک بار سزارین می تواند «زایمان طبیعی» داشته باشند. در این صورت شاید خیلی از مادران باردار تصمیم دیگری بگیرند. نکته دیگر این است که در طول «سزارین» از بیهوشی عمومی استفاده می شود.
مادر میتواند پس از فقط یک بار سزارین ، زایمان طبیعی داشته باشد اما مادران اغلب این نکته را نادیده می گیرند. در چنین شرایطی ممکن است خانمی دو یا سه بار تحت جراحی قرار گیرد و همین مسأله باعث افزایش احتمال چسبندگی ها و دردهای ناشی از آن می شود. این چسبندگی ها هم ممکن است مشکلاتی از جمله مشکلات گوارشی را برای بیمار به وجود آورند. مشکل کاهش وزن بعد از زایمان سزارین خانم هایی که زایمان طبیعی دارند بسیار زودتر از خانم های سزارینی فعالیت روزانه خود را آغاز میکنند و به واسطه فعالیت ها و ورزش های بعد از زایمان زودتر به تناسب اندام می رسند.
اغلب خانم ها دوست دارند در طول مدت زایمان خود کاملا هوشیار بوده و به طور کامل در جریان روند زایمان قرار گیرند. در مدت انجام سزارین ممکن است از بیهوشی عمومی استفاده شود و در نتیجه تماس اولیه نوزاد با مادر و شروع شیردهی به نوزاد به تاخیر می افتد و مادر لذت شیرین در آغوش گرفتن نوزاد بلافاصله بعد از زایمان را از دست می دهد. خطر سزارین برای نوزاد و مادر در نوزادانی که به روش سزارین متولد میشوند ، خطر ابتلا به دیابت نوع اول ، ابتلا به آسم و آلرژی بسیار بالاتر از نوزادانی است که به روش زایمان طبیعی به دنیا می آیند.
حتی تحقیقات نشان می دهند سندروم مرگ ناگهانی نوزادان در ماه های نخست ، در نوزادانی که به شیوه سزارین متولد میشوند تا سه برابر بیشتر است. همچنین افسردگی مادران سزارینی دو برابر مادرانی است که به روش زایمان طبیعی وضع حمل کرده اند.