مصرف پروتئین در بارداری

رژیم غذایی سالم بخش مهمی از شیوه درست زندگی است بخصوص در «دوران بارداری»، «تغذیه دوران بارداری» مطلب مهم است که در صورت بی توجهی اثار آن هم در کودک و هم در مادر چه در دوران بارداری و پس از زمان بارداری مشهود است. پس سعی کنید این تغذیه در دوران بارداری را جدی بگیرید. پروتئین یک واحد سازنده سلولی در بدن است. و یکی از بخش‌های مهم از گروه تغذیه در «بارداری» به حساب می‌آید.

بدن مادر برای رشد جنین نیازمند انرژی است، علاوه بر این سوخت و سازهای بدن مادر نیز خود نیازمند انرژی هستند که این متابولیسم در «دوران بارداری» حدودا ۱۵% افزایش پیدا می‌کند، البته قابل ذکر است که این افزایش انرژی در تمام دوران بارداری یکسان نیست. انرژی بدن مادر «باردار» در «سه ماه اول» افزایش خاصی پیدا نمی‌کند و تغییری صورت نمی‌گیرد،اما مادر باردار با ورود به «سه ماه دوم بارداری» سوخت و ساز بدن بیشتر می‌شود و حدودا  ۴۰۰ کالری بیشتر مصرف می‌کند.

«در سه ماه سوم بارداری» سوخت و ساز بدن افزایش می‌یابد، و حدودا ۱۰۰ کالری  بیشتر مصرف می‌کند، البته مصرف کالری بستگی به عادات روزمره زندگی مادر در دوران «بارداری» دارد.

پروتئین‌ها

در دوران قبل از بارداری مصرف پروتئین شما حدودا باید ۴۰-۴۵ باشد اما در دوران بارداری حدودا ۷۰-۷۵ می‌باشد نسبت یه بدن مادر. اسیدهای آمینه، پایه‌های ساختمانی سلول‌های بدن ما هستند. مانند آجرهای یک ساختمان، نیاز به پروتئین در «دوران بارداری» برای سنتز بافت‌های مادر و جنین بیشتر از دوران قبل «بارداری» است. در سه ماه اول مادر باردار نیازی به افزایش پروتئین دریافتی خود ندارید، اما در سه ماه دوم و سوم مقدار مورد نیاز پروتئین به طور متوسط ۷۱ گرم در روز است که حدودا ۲۵ گرم افزایش دارد. البته قابل ذکر است که قبل از شروع هرگونه رژیم غذایی تا تغییر در «تغذیه دوران بارداری» با دکتر متخصص خود مشورت کنید، دریافت کم پروتئین می‌تواند پیامدهای بدی را برای مادر و جنین داشته باشد. از منابع غذایی خوب پروتئین می‌توان به لبنیاتی مانند شیر و ماست، پنیر، انواع گوشت‌ها، تخم‌مرغ و پروتئین‌های گیاهی مانند حبوبات، مغزها و سویا اشاره کرد. مصرف روزانه سه واحد از گروه گوشت‌ها می‌تواند به تامین پروتئین مورد نیاز مادر «باردار» کمک کند.

منابع پروتئین:

مرغ یا جوجه پخته یا آبپز شده همراه با برنج، سبزیجات و یا به صورت سوپ مرغ و جوجه استفاده کنید.

از تخم مرغ ترجیحا به صورت آبپز سفت استفاده شود و از مصرف آن به صورت خام یا نیم پز خودداری نمایید.

انواع مغزها مانند پسته، بادام، گردو و فندق نیز منابع خوبی از پروتئین و آهن هستند و می توان به عنوان میان وعده از نوع خام آن ها (که نمک کمتری دارد) استفاده کرد.

از ماهی دو تا سه وعده در هفته استفاده کنید، زیرا مصرف ماهی در تکامل سیستم عصبی و افزایش قوای ذهنی جنین بسیار موثر است اما از مصرف بیش از حد آن خودداری نمایید.

در طبخ انواع گوشت دقت کنید تا کاملا مغز پخت شود.

منبع : بارداری

اهمیت مشورت در دوران بارداری

بسیاری از نارسایی و مشکلات در قبل از «دوران بارداری» قابل رفع هستند، در بسیاری از موارد خانوم ها در «بارداری» اواسط هفته هشتم برای اولین بار به دکتر مراجعه می‌کنند، این در حالی است که در این بازه زمانی امکان به وجود آمدن مشکلات جبران ناپذیری شود، بیشترین نارسایی ها و مشکلات در «هغته دوم بارداری» تا «هفته هشتم بارداری» شکل میگیرد. برای داشتن یک بارداری سالم، بهتر است از یکسال قبل برنامه ریزی شود. تغییر در رژیم غذایی، بدست آوردن و نگه داشتن وزن ایده آل و تنظیم سبک زندگی از جمله کارهایی است که می توان در این زمان انجام داد، اما بازهم میگم افراط در این مسائل خطرناک تر است تا بی توجهی کردن پس مراقب خود باشید،

برخی مسائل و بررسی های اولیه:

  • فاکتور سن: سن پایین یا بالای مادر در طی بارداری می‌تواند با عوارض مختلف بارداری همراه باشد. بارداری در سنین نوجوانی (بین ۱۹- ۱۳ سال) با عوارض زیادی همراه است. کم خونی مادر، کم وزنی نوزاد، زایمان زودرس، مرگ و میر شیرخوار در این گروه سنی بالا می‌باشد. احتمال بیماری‌های منتقل شونده از راه جنسی در این گروه سنی بالاتر است و بارداری در این سنین اکثرا” ناخواسته می‌باشد چون این مادران هنوز در حال رشد هستند بایدکالری بیشتری مصرف کنند.
  • مشکلات طبی: سلامت فعلی و هر نوع داروی مورد مصرف بررسی و در مورد قطع مصرف دارو، جایگزینی و یا ادامه مصرف تصمیم گرفته می شود. مثلاً برخی از داروها مانند اکوتان (داروی درمان آکنه) که به طور رایج تجویز می‌شود، در چربی بدن ذخیره می‌شوند و ممکن است ماه‌ها در آنجا باقی بمانند.

– وزن: چاقی و اضافه وزن بالا می‌تواند سبب نازایی شود. احتمال بروز فشار خون، پره اکلامپسی، دیابت بارداری، زایمان مشکل، بارداری بعد از موعد، سزارین،درشتی جنین، مرگ و میر جنین و نوزاد، ناهنجاری‌های ساختمانی جنین در خانم‌هایی که وزن بالا دارند بیشتر است. توصیه می‌شود که خانم‌هایی که قصد باردار شدن دارند، قبل از بارداری BMI خود را به سطح نرمال برسانند.

در آینده بیشتر به این موضوع می‌پردازیم.

منبع : دوران بارداری

مصرف غلات در بارداری

تغذیه در دوران بارداری مسئله مهمی است که حتما باید به آن دقت کنید، هرچیزی که شما استفاده کنید جنین هم همان مصرف میکند غلات در واقع از خانواده‌ی گندم‌ها هستند، استفاده بیش از اندازه از یک خانواده غذایی اصلا مفید نیست و توصیه نمی‌شوند، به یاد داشته باشید میان وعدها در «دوران بارداری» و به خصوص در «تغذیه دوران» اهمیت فوق‌العادای دارند. گروه غلات به خاطر انرژی که دارند می‌توانند یک میان وعده عالی محسوب شود.

گروه غلات:

در صورت امکان از غلات سوبس دار استفاده کنید زیرا منبع غنی از نشاسته و فیبر هستند. یکی دیگر از فواید غلات انرژی و سوخت ساز بدن را تامین می‌کنند, گروه غلات شامل:

۱- انواع نان سبوس دار : نان سفید(ساندویچی-باگت)، جو، همبرگر، سنگک، تافنتون، بربری و لواش.

۲-  بیسکویت‌ها: برخی از بیسکویت‌ها شامل سبوس سفید هستند

۳- برنج

۴- ماکارونی

۵-جو

 رعایت تنوع در مصرف گروه غلات:

سعی کنید هر روز از گروه غلات در برنامه غذایی خود بگنجانید و تنوع را هم رعایت کنید. مثلا” اگر برای صبحانه چند تکه لواش یا سنگک می خورید در صورت امکان،برای ناهار از نان ساندویچی یا برنج و برای شب از ماکارونی استفاده کنید.

▪ مقدار مصرف روزانه:

هر روز ۶ تا ۱۱ سهم از گروه غلات باید استفاده کنید.هر سهم می تواند یکی از موارد زیر باشد:

ـ یک ورقه از نان های برش داده شده

ـ یک کف دست معمولی از نان بربری

ـ یک قطع ۱۰*۱۰ سانتیمتر نان سنگک،تافتون یا تافتون ماشینی

ـ ۴ قطع ۱۰*۱۰ سانتیمتر نان لواش

ـ نصف نان همبرگر

ـ نصف نان باگت

ـ نصف لیوان معمولی ( ۱۲۵ سی سی ) برنج پخته ( پلو )

ـ نصف لیوان معمولی ( ۱۲۵ سی سی ) ماکارونی پخته شده

ـ نصف لیوان معمولی ( ۱۲۵ سی سی ) بلغور گندم یا جو پخته شده

ـ ۳ عدد بیسکویت معمولی ( ۶ * ۶ سانتی متر )

منبع : بارداری

استرس در بارداری

می‌توان گفت استرس یکی از مهم‌ترین و شایع‌ترین علل بروز اختلالات جسمی و روانی است. در تعریف استرس: عبارت است از واکنش‌های عاطفی، فیزیکی، ذهنی که در تغییرات زندگی فرد ایجاد می‌شود،استرس در تعریف برخی مطالعات که به طور ساده(غیر آکادمیک) به دو نوع تقسیم می‌شود: مثبت و منفی که هرکدام پاسخ روانی خاص به خود را دارد.

 علل استرس در «بارداری»

علت استرس در بارداری برای هر فرد متفاوت است، اما به خاطر تغییرات متفاوت در این دوران خانوم‌ها باید یک روش مناسب برای جلو کنترل وضیعت به دست بیاورند.

برخی از دلایل استرس در بارداری:

–  به وجود آمدن حالت ناخوشایند ؛حالت تهوع، خستگی، یبوست، کمردرد  در طول بارداری.

– تغییرات هورمونی در دوران بارداری

– ثبات نداشتن  روحی و آماده نبودن، مقابله با استرس را دشوارتر می‌کند.

– نگرانی‌های زایمان

  • نگرانی‌ها و مشکلات مادران شاغل و خانه دار

کنترل استرس 

– سعی کنید مواردی را که موجب استرس می‌شود تشخیص بدهید و برای رفع آن تلاش کنید.

– متوجه این حقیقت باشید که استرس دوران بارداری معمولا موقتی و زودگذر است.

– از نظر جسمی سعی کنید مواد خوراکی مفید استفاده کنید.

– ورزش را فراموش نکنید، ورزش تاثیر فوق العاده‌ای در روند از بین روفتن استرس دارد

– فعالیت‌های اضافه خود را متوقف کنید.

– در انجام کارهای خود از دیگران کمک بگیرید؛ برای مثال در تمیز کردن خانه و انجام خریدهای روزانه

  • سعی کنید بحث کاری تاثیری در روند زندگی شما ایجاد نکند.

تاثیر بر بارداری 

اثری که بتوان گفت صد در صد استرس در بارداری می‌گذارد وجود ندارد، اما همه  مطالعات نشان می‌دهد استرس تاثیر ویژه و غیر قابل چشم پوشی دارد، هورمون‌ها در زمان استرس موجب مشکلات جدی می‌شود و اثر منفی روی سیستم ایمنی بدن فرد می‌گذارد. این تاثیرات باعث می‌شود سیستم ایمنی بدن در محافظت از بدن ضعیف می‌شود و احتمال عفونت رحم را در زمان بارداری افزایش می‌دهد.

منبع : بارداری

تغذیه دوران بارداری

رژیم غذایی در بارداری

برنامه غذایی و «تغذیه مناسب دوران بارداری» بسیار حائز اهمیت است، خانوم‌های باردار باید رژیم غذایی خود را به طریقی تغییر دهند، که تمام نیاز بدنشنان تامین شود.

تغذیه دوران بارداری باعث افزایش وزن مادران می‌شود که این روندی کاملا عادی است،

۱-آهن

در «دوران بارداری» مصرف ویتامین آهن در بدن خانوم‌های باردار دوبرابر می‌شود، زیرا در این بخشی از ویتامین آهن را نوزادتان مصرف می‌کند. کمبود ویتامین آهن در فرد دچار کم‌خونی بارداری می‌شود.

منابع ویتامین آهن: گوشت قرمز، ماهی، ماکیان، نان غنی شده و غلات، حبوبات، تخم مرغ، میوه های خشک و سبزیجات دارای برگ سبز می‌توان اشاره کرد.

۲-سدیم

مراقب مصرف سدیمتان باشید، مصرف بیش از نیاز باعث جمع شدن آب و تورم در بدن شما می‌شود، از خوردن تنقلات، کنسروها، خیارشور و …. خودداری کنید.

۳- کافئین در بارداری

مطالعات جدید نشان می‌دهد که مادران بارداری که در روز بیشتر از ۱۵۰ میلی گرم کافئین مصرف می‌کنند، نسبتا به خانوم‌های دیگری که در دوران بارداری هستند از خطر سقط بیشتری برخوردار هستند، حتی در برخی دیگر از مطالعات کافئین می‌تواند سرعت رشد جنین را کاهش دهد.

مقدار میانگین کافئین موجود در یک فنجان قهوه حدود ۲۰۰ میلی گرم و یک فنجان چای ۱۰۰ میلی گرم است.

۴- درباره جیوه

 جیوه را می توان یک آلاینده زیست محیطی و یک سم شناخته شده برای انسان معرفی کرد. زنان باردار و زنانی که ممکن است باردار شوند باید از خوردن ماهی های بزرگ با عمر طولانی پرهیز کنند. این ماهی ها عبارتند از شاه ماهی، کوسه، شمشیر ماهی و ماهی تن.اگر به سلامت خود و نوزادتان اهمیت می دهید، رعایت این نکات در این زمینه به شما کمک می کند. با این وجود، می توانید به منظور تغییر در عادات غذایی، با پزشک خود مشورت کنید.

۵- درباره الکل

 الکل، بیشترین آسیب را خصوصاً در هفته های اول بارداری به جنین وارد می کند. زنانی که در روز، یک یا دو لیوان الکل می نوشند، معمولا دارای فرزندانی با سایز کوچک تر از حد معمول هستند.

منبع : دوران بارداری